Μελεκούνια
Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλυκό της χαράς : το προσφέρουν στα βαφτίσια και στους γάμους, μαζί με τις μπουμπουνιέρες. Στην Ρόδο ετοιμάζουν τα μελεκούνια μόνο στο σπίτι, δεν πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία. Η … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά -2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα -8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια -νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν – 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή … Συνέχεια ανάγνωσης →
Φακές αλάδωτες
Υλικά για 6 μερίδες 1/2 κιλό φακές 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε δοντάκια 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα 3 κουταλιές κέτσαπ 2 φύλλα δάφνης 2 πιπεριές Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές 1 κύβο λαχανικών αλάτι … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σπανακόρυζο αλάδωτο
Υλικά 2 κρεμμύδια ξερά 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 400 γρ. σπανάκι 1/2 ματσάκι άνηθο ελάχιστο μάραθο Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας) αλάτι-πιπέρι χυμός λεμονιού Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μακαρονάδα με ταχίνι
για 1 άτομο. Όλες οι κουταλιές είναι της σούπας. Υλικά Μακαρόνια (περίπου 100 γρ.) 2 κουταλιές ταχίνι 2 κουταλιές γλυκό κόκκινο πιπέρι 3-4 κουτάλια κέτσαπ 1 κουτάλι ζάχαρη ή φρουκτόζη 1 κουταλιά σκόρδο τριμμένο αποξηραμένο Μια χούφτα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γλυκά παξιμαδάκια
Γίνονται με μπαγιάτικο ψωμί όπως τα αλμυρά πικάντικα παξιμαδάκια, με τη διαφορά ότι τα αλάδωτα γλυκά τα πασπαλίζω με φρουκτόζη και κανέλα, ενώ τα λαδερά και με λίγο ελαιόλαδο. Το ψήσιμο γίνεται στους 120 βαθμούς για 1 έως … Συνέχεια ανάγνωσης →
Πορτοκαλόπιτα αλάδωτη
Υλικά Ο χυμός από 5 μέτρια γλυκά πορτοκάλια (σε ένα δοχείο ο χυμός από τα 4 και σ’ άλλο ο χυμός από το 1) Ξύσμα μισού πορτοκαλιού 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι (ή μαρμελάδα πορτοκαλιού με … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι
Υλικά: 500 γρ. φασόλια γίγαντες 5-6 σκελίδες σκόρδο 2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης 3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.) δάφνη και θυμάρι Αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε …Συνέχεια ανάγνωσης →
Ρεβύθια σαλάτα με σταφίδες
Υλικά Ρεβύθια βρασμένα Σταφίδες σουλτανίνες Καρότο τριμμένο Κόκκινο πιπέρι Κίμινο Κόλιαντρο κοπανισμένο Χυμός λεμονιού Αλάτι Ελαιόλαδο (προαιρετικά) Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε να απορροφήσουν οι σταφίδες το χυμό λεμονιού τουλάχιστον για 15 λεπτά και σερβίρουμε. … Συνέχεια ανάγνωσης →
Αλάδωτη τάρτα μήλου με σουκραλόζη
Υλικά Για τη ζύμη: 1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο 2 κουταλιές σούπας βρώμη (κουάκερ) 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει 1 κουταλιά σουκραλόζη 2 κουταλιές ταχίνι Νερό Για τη γέμιση: 260-300 γρ. μήλο καθαρισμένο (χωρίς κουκούτσια, … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μαλεμπί (νηστίσιμο)
Υλικά: 5 ποτήρια νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) 1/2 ποτήρι νισεστέ 1/2 ποτήρι ρυζάλευρο 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη Εκτέλεση: Βράζετε τα 4 ποτήρια νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε στο 5ο ποτήρι το νισεστέ και το ρυζάλευρο (αν δεν … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σαλάτα με πληγούρι αλάδωτη
Υλικά 3-4 Ντομάτες 1 αγγούρι 9-10 ελιές Μισό κρεμμύδι Άνηθο – μαϊντανός (όλα ψιλοκομμένα) 2 κουταλιές σούπας κάππαρη 2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου Αλάτι 200-250 γρ. πληγούρι Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι Εκτέλεση Ξεπλένουμε το πληγούρι και το … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γκασπάτσο (σούπα)
Υλικά: -1 αγγούρι -1 κολοκυθάκι (μεγαλούτσικο) -6 ώριμες ντομάτες -3 σκελίδες σκόρδο -1 κόκκινη πιπεριά (ή κίτρινη ή πράσινη για πιο βαριά γεύση) -1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια -3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (με την κόρα ή χωρίς) -αλάτι-πιπέρι και … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μπάμιες αλάδωτες (κατσαρόλας και φούρνου)
Υλικά για 5 μερίδες Ταχίνι 2 1/2 κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού στο τέλος) Μπάμιες 1 1/2 κιλό Μαϊντανό 1 ματσάκι Κρεμμύδια ξερά 2 μέτρια κομμένα φέτες Ντομάτα φρέσκια 1 κούπα σε κομματάκια ή χυλό Σκόρδο 2 σκελίδες Πιπεριές πράσινες ή … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μελιτζάνες με Πλιγούρι
Υλικά ( για 6 περίπου μερίδες) • 1 κιλό μελιτζάνες • 2 μεγάλα κρεμμύδια • 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες • 2 – 3 σκελίδες σκόρδο • μισό ματσάκι μαϊντανό • Αλάτι, πιπέρι • 1 κούπα πλιγούρι Τρόπος παρασκευής: Καθαρίζουμε τις … Συνέχεια ανάγνωσης →
Νηστίσιμο φρικασέ
Υλικά: – 1/2 κιλό μανιτάρια κομμένα σε αρκετά μεγάλα κομμάτια -400 γραμμάρια χόρτα (σπανάκι, βλήτα, μαρούλια ή ό,τι άλλο συνήθως χρησιμοποιεί η νοικοκυρά για φρικασέ) -1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο -1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο -1200ml νερό -ελαιόλαδο (προαιρετικά)* -αλάτι …Συνέχεια ανάγνωσης →
ΑΛΑΔΩΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ & ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ
Υλικά 10 πιπεριές 3 ντομάτες 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα 1/2 κουτί τριμένη ντομάτα 2 κουταλιές της σούπας σκόνη λαχανικών 2 καρότα μαϊντανό 1 κρεμύδι ψιλοκομένο 1 μάτσο κρεμυδάκια Εκτέλεση Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε τις πιπεριές (πλένουμε, … Συνέχεια ανάγνωσης →
Ρεβίθια ποντιακά αλάδωτα
Υλικά που χρειαζόμαστε για δύο μερίδες: • 125 γραμμ. ρεβίθια (το 1/4 του πακέτου 500 γραμμ.) • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη • 120 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες • 2 ώριμες … Συνέχεια ανάγνωσης→
ΠΑΣΤΕΛΙ
ΥΛΙΚΑ Α) μισό κιλό σουσάμι από το φούρνο (ή αλλού) Β) 250 γρ. ζάχαρη (ή 170 γρ. φρουκτόζη) Γ) 250 γρ. μέλι (H αναλογία μεταξύ σουσαμιού και γλυκαντικού να είναι 1:1) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1) Βάζουμε το σουσάμι στο φούρνο …Συνέχεια ανάγνωσης →
Πατάτες Αλάδωτες στο φούρνο
Υλικά: 5-6 πατάτες 2 κ. σ. ταχίνι χυμό από 1 λεμόνι 1 κ. σ. μουστάρδα 1 πιπεριά πράσινη 1 (ή και περισσότερο ) δοντάκι σκόρδο μανιτάρια μαϊντανό ή άνιθο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. … Συνέχεια ανάγνωσης →
Αλάδωτα κολοκυθάκια γεμιστά
Υλικά (για 6 κολοκυθάκια): Για τη γέμιση: * 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα * 1 κρεμμύδι τριμμένο * 200 γραμ. μανιτάρια κονσέρβα (μαζί με το ζουμί τους) * 12 κουτ. ρύζι καρολίνα * 3 κουτ. κουκουνάρι * 3 κουτ. καρύδια τριμμένα … Συνέχεια ανάγνωσης→
Γλυκιά πίτα με ταχίνι
Υλικά 3 φλ αλεύρι φαρίνα 2 φλ ταχίνι 2 φλ ζάχαρη 1/2 φλ χυμό από φρέσκο πορτοκάλι 1/2 κ.γ σόδα 1 κ.σ κανέλα 1/2 φλ τεντούρα ή κονιάκ 1/2 φλ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 3 κ.σ από την αγαπημένη σας μαρμελάδα ( εγώ έβαλα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σάλτσα με μανιτάρια και μαυρομάτικα φασόλια
Υλικά μισό κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 8-12 φρέσκα μανιτάρια (και τα 3 υλικά ψιλοκομμένα) 150 γραμμάρια βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια 3 γεμάτες κουταλιές ντοματοπελτέ ρίγανη αλάτι πιπέρι (προαιρετικά) ελαιόλαδο (αν είναι κατάλυση ελαίου) 2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου (προαιρετικά) Εκτέλεση … Συνέχεια ανάγνωσης →
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΛΑΔΩΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υλικά 3 είδη μανιταριών από 1/2 κουτί το καθένα 2 πιπεριες πράσινες 1 κουταλια της σούπας σκόνη λαχανικών μπαλσάμικο ξύδι 1/2 ποτήρι νερό αλάτι λίγο εως καθόλου πιπέρι Εκτέλεση Κόβουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Αναμιγνύουμε και τα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Τρίγωνα νηστίσιμα με φρουκτόζη και μέλι
Υλικά 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, φιστίκια, φουντούκια και καρύδια ψιλοκομμένα 60-70 γρ. φρουκτόζη 2 κουταλιές σούπας παξιμάδι τριμμένο 350 γραμ. φύλλο Για το σιρόπι 1 φλυτζάνι μέλι 80-90 γρ. φρουκτόζη, 1/2 φλιτζάνι νερό κανέλα. Εκτέλεση Βάζουμε στο κοπτήριο τα αμύγδαλα, … Συνέχεια ανάγνωσης →
ΣΑΜΑΛΙ ΑΛΑΔΩΤΟ με μαστίχα και φρουκτόζη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΜΑΛΙ (1 μικρό ταψί): 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού 1 γεμάτη κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ 1/2 ποτήρι σόδα (σουρωτή ή άλλο αεριούχο νερό) (ή 1/2 ποτήρι νερό + 1/4 κουταλιά γλυκού σόδα σκόνη) 42 γρ. φρουκτόζη …Συνέχεια ανάγνωσης →
Μελεκούνια
Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλυκό της χαράς : το προσφέρουν στα βαφτίσια και στους γάμους, μαζί με τις μπουμπουνιέρες. Στην Ρόδο ετοιμάζουν τα μελεκούνια μόνο στο σπίτι, δεν πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία. Η … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά -2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα -8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια -νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν – 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή … Συνέχεια ανάγνωσης →
Φακές αλάδωτες
Υλικά για 6 μερίδες 1/2 κιλό φακές 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε δοντάκια 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα 3 κουταλιές κέτσαπ 2 φύλλα δάφνης 2 πιπεριές Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές 1 κύβο λαχανικών αλάτι … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σπανακόρυζο αλάδωτο
Υλικά 2 κρεμμύδια ξερά 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 400 γρ. σπανάκι 1/2 ματσάκι άνηθο ελάχιστο μάραθο Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας) αλάτι-πιπέρι χυμός λεμονιού Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μακαρονάδα με ταχίνι
για 1 άτομο. Όλες οι κουταλιές είναι της σούπας. Υλικά Μακαρόνια (περίπου 100 γρ.) 2 κουταλιές ταχίνι 2 κουταλιές γλυκό κόκκινο πιπέρι 3-4 κουτάλια κέτσαπ 1 κουτάλι ζάχαρη ή φρουκτόζη 1 κουταλιά σκόρδο τριμμένο αποξηραμένο Μια χούφτα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γλυκά παξιμαδάκια
Γίνονται με μπαγιάτικο ψωμί όπως τα αλμυρά πικάντικα παξιμαδάκια, με τη διαφορά ότι τα αλάδωτα γλυκά τα πασπαλίζω με φρουκτόζη και κανέλα, ενώ τα λαδερά και με λίγο ελαιόλαδο. Το ψήσιμο γίνεται στους 120 βαθμούς για 1 έως … Συνέχεια ανάγνωσης →
Πορτοκαλόπιτα αλάδωτη
Υλικά Ο χυμός από 5 μέτρια γλυκά πορτοκάλια (σε ένα δοχείο ο χυμός από τα 4 και σ’ άλλο ο χυμός από το 1) Ξύσμα μισού πορτοκαλιού 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι (ή μαρμελάδα πορτοκαλιού με … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι
Υλικά: 500 γρ. φασόλια γίγαντες 5-6 σκελίδες σκόρδο 2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης 3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.) δάφνη και θυμάρι Αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε …Συνέχεια ανάγνωσης →
Ρεβύθια σαλάτα με σταφίδες
Υλικά Ρεβύθια βρασμένα Σταφίδες σουλτανίνες Καρότο τριμμένο Κόκκινο πιπέρι Κίμινο Κόλιαντρο κοπανισμένο Χυμός λεμονιού Αλάτι Ελαιόλαδο (προαιρετικά) Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε να απορροφήσουν οι σταφίδες το χυμό λεμονιού τουλάχιστον για 15 λεπτά και σερβίρουμε. … Συνέχεια ανάγνωσης →
Αλάδωτη τάρτα μήλου με σουκραλόζη
Υλικά Για τη ζύμη: 1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο 2 κουταλιές σούπας βρώμη (κουάκερ) 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει 1 κουταλιά σουκραλόζη 2 κουταλιές ταχίνι Νερό Για τη γέμιση: 260-300 γρ. μήλο καθαρισμένο (χωρίς κουκούτσια, … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μαλεμπί (νηστίσιμο)
Υλικά: 5 ποτήρια νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) 1/2 ποτήρι νισεστέ 1/2 ποτήρι ρυζάλευρο 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη Εκτέλεση: Βράζετε τα 4 ποτήρια νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε στο 5ο ποτήρι το νισεστέ και το ρυζάλευρο (αν δεν … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σαλάτα με πληγούρι αλάδωτη
Υλικά 3-4 Ντομάτες 1 αγγούρι 9-10 ελιές Μισό κρεμμύδι Άνηθο – μαϊντανός (όλα ψιλοκομμένα) 2 κουταλιές σούπας κάππαρη 2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου Αλάτι 200-250 γρ. πληγούρι Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι Εκτέλεση Ξεπλένουμε το πληγούρι και το … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γκασπάτσο (σούπα)
Υλικά: -1 αγγούρι -1 κολοκυθάκι (μεγαλούτσικο) -6 ώριμες ντομάτες -3 σκελίδες σκόρδο -1 κόκκινη πιπεριά (ή κίτρινη ή πράσινη για πιο βαριά γεύση) -1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια -3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (με την κόρα ή χωρίς) -αλάτι-πιπέρι και … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μπάμιες αλάδωτες (κατσαρόλας και φούρνου)
Υλικά για 5 μερίδες Ταχίνι 2 1/2 κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού στο τέλος) Μπάμιες 1 1/2 κιλό Μαϊντανό 1 ματσάκι Κρεμμύδια ξερά 2 μέτρια κομμένα φέτες Ντομάτα φρέσκια 1 κούπα σε κομματάκια ή χυλό Σκόρδο 2 σκελίδες Πιπεριές πράσινες ή … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μελεκούνια
Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλυκό της χαράς : το προσφέρουν στα βαφτίσια και στους γάμους, μαζί με τις μπουμπουνιέρες. Στην Ρόδο ετοιμάζουν τα μελεκούνια μόνο στο σπίτι, δεν πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία. Η … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Υλικά -2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα -8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια -νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν – 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας κόκκινη φακή (ή … Συνέχεια ανάγνωσης →
Φακές αλάδωτες
Υλικά για 6 μερίδες 1/2 κιλό φακές 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε δοντάκια 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα 3 κουταλιές κέτσαπ 2 φύλλα δάφνης 2 πιπεριές Φλωρίνης ή 2 πράσινες πιπεριές 1 κύβο λαχανικών αλάτι … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σπανακόρυζο αλάδωτο
Υλικά 2 κρεμμύδια ξερά 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι 400 γρ. σπανάκι 1/2 ματσάκι άνηθο ελάχιστο μάραθο Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας) αλάτι-πιπέρι χυμός λεμονιού Εκτέλεση Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μακαρονάδα με ταχίνι
για 1 άτομο. Όλες οι κουταλιές είναι της σούπας. Υλικά Μακαρόνια (περίπου 100 γρ.) 2 κουταλιές ταχίνι 2 κουταλιές γλυκό κόκκινο πιπέρι 3-4 κουτάλια κέτσαπ 1 κουτάλι ζάχαρη ή φρουκτόζη 1 κουταλιά σκόρδο τριμμένο αποξηραμένο Μια χούφτα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γλυκά παξιμαδάκια
Γίνονται με μπαγιάτικο ψωμί όπως τα αλμυρά πικάντικα παξιμαδάκια, με τη διαφορά ότι τα αλάδωτα γλυκά τα πασπαλίζω με φρουκτόζη και κανέλα, ενώ τα λαδερά και με λίγο ελαιόλαδο. Το ψήσιμο γίνεται στους 120 βαθμούς για 1 έως … Συνέχεια ανάγνωσης →
Πορτοκαλόπιτα αλάδωτη
Υλικά Ο χυμός από 5 μέτρια γλυκά πορτοκάλια (σε ένα δοχείο ο χυμός από τα 4 και σ’ άλλο ο χυμός από το 1) Ξύσμα μισού πορτοκαλιού 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι (ή μαρμελάδα πορτοκαλιού με … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γίγαντες σκορδάτοι αλάδωτοι
Υλικά: 500 γρ. φασόλια γίγαντες 5-6 σκελίδες σκόρδο 2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης 3-4 κουταλιές σούπας ρύζι (καρολίνα, μπόνετ, ακόμα και γλασέ. Ακόμα καλύτερα, αναποφλοίωτο.) δάφνη και θυμάρι Αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε τα φασόλια και τα μουσκεύουμε σε …Συνέχεια ανάγνωσης →
Ρεβύθια σαλάτα με σταφίδες
Υλικά Ρεβύθια βρασμένα Σταφίδες σουλτανίνες Καρότο τριμμένο Κόκκινο πιπέρι Κίμινο Κόλιαντρο κοπανισμένο Χυμός λεμονιού Αλάτι Ελαιόλαδο (προαιρετικά) Εκτέλεση Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε να απορροφήσουν οι σταφίδες το χυμό λεμονιού τουλάχιστον για 15 λεπτά και σερβίρουμε. … Συνέχεια ανάγνωσης →
Αλάδωτη τάρτα μήλου με σουκραλόζη
Υλικά Για τη ζύμη: 1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο 2 κουταλιές σούπας βρώμη (κουάκερ) 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει 1 κουταλιά σουκραλόζη 2 κουταλιές ταχίνι Νερό Για τη γέμιση: 260-300 γρ. μήλο καθαρισμένο (χωρίς κουκούτσια, … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μαλεμπί (νηστίσιμο)
Υλικά: 5 ποτήρια νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) 1/2 ποτήρι νισεστέ 1/2 ποτήρι ρυζάλευρο 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη Εκτέλεση: Βράζετε τα 4 ποτήρια νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύετε στο 5ο ποτήρι το νισεστέ και το ρυζάλευρο (αν δεν … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σαλάτα με πληγούρι αλάδωτη
Υλικά 3-4 Ντομάτες 1 αγγούρι 9-10 ελιές Μισό κρεμμύδι Άνηθο – μαϊντανός (όλα ψιλοκομμένα) 2 κουταλιές σούπας κάππαρη 2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου Αλάτι 200-250 γρ. πληγούρι Για το τέλος, λεμόνι ή ξύδι Εκτέλεση Ξεπλένουμε το πληγούρι και το … Συνέχεια ανάγνωσης →
Γκασπάτσο (σούπα)
Υλικά: -1 αγγούρι -1 κολοκυθάκι (μεγαλούτσικο) -6 ώριμες ντομάτες -3 σκελίδες σκόρδο -1 κόκκινη πιπεριά (ή κίτρινη ή πράσινη για πιο βαριά γεύση) -1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια -3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (με την κόρα ή χωρίς) -αλάτι-πιπέρι και … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μπάμιες αλάδωτες (κατσαρόλας και φούρνου)
Υλικά για 5 μερίδες Ταχίνι 2 1/2 κούπες (βλέπε επεξεργασία ταχινιού στο τέλος) Μπάμιες 1 1/2 κιλό Μαϊντανό 1 ματσάκι Κρεμμύδια ξερά 2 μέτρια κομμένα φέτες Ντομάτα φρέσκια 1 κούπα σε κομματάκια ή χυλό Σκόρδο 2 σκελίδες Πιπεριές πράσινες ή … Συνέχεια ανάγνωσης →
Μελιτζάνες με Πλιγούρι
Υλικά ( για 6 περίπου μερίδες) • 1 κιλό μελιτζάνες • 2 μεγάλα κρεμμύδια • 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες • 2 – 3 σκελίδες σκόρδο • μισό ματσάκι μαϊντανό • Αλάτι, πιπέρι • 1 κούπα πλιγούρι Τρόπος παρασκευής: Καθαρίζουμε τις … Συνέχεια ανάγνωσης →
Νηστίσιμο φρικασέ
Υλικά: – 1/2 κιλό μανιτάρια κομμένα σε αρκετά μεγάλα κομμάτια -400 γραμμάρια χόρτα (σπανάκι, βλήτα, μαρούλια ή ό,τι άλλο συνήθως χρησιμοποιεί η νοικοκυρά για φρικασέ) -1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο -1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο -1200ml νερό -ελαιόλαδο (προαιρετικά)* -αλάτι …Συνέχεια ανάγνωσης →
ΑΛΑΔΩΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ & ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ
Υλικά 10 πιπεριές 3 ντομάτες 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα 1/2 κουτί τριμένη ντομάτα 2 κουταλιές της σούπας σκόνη λαχανικών 2 καρότα μαϊντανό 1 κρεμύδι ψιλοκομένο 1 μάτσο κρεμυδάκια Εκτέλεση Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε τις πιπεριές (πλένουμε, … Συνέχεια ανάγνωσης →
Ρεβίθια ποντιακά αλάδωτα
Υλικά που χρειαζόμαστε για δύο μερίδες: • 125 γραμμ. ρεβίθια (το 1/4 του πακέτου 500 γραμμ.) • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη • 120 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες • 2 ώριμες … Συνέχεια ανάγνωσης→
ΠΑΣΤΕΛΙ
ΥΛΙΚΑ Α) μισό κιλό σουσάμι από το φούρνο (ή αλλού) Β) 250 γρ. ζάχαρη (ή 170 γρ. φρουκτόζη) Γ) 250 γρ. μέλι (H αναλογία μεταξύ σουσαμιού και γλυκαντικού να είναι 1:1) ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1) Βάζουμε το σουσάμι στο φούρνο …Συνέχεια ανάγνωσης →
Πατάτες Αλάδωτες στο φούρνο
Υλικά: 5-6 πατάτες 2 κ. σ. ταχίνι χυμό από 1 λεμόνι 1 κ. σ. μουστάρδα 1 πιπεριά πράσινη 1 (ή και περισσότερο ) δοντάκι σκόρδο μανιτάρια μαϊντανό ή άνιθο αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. … Συνέχεια ανάγνωσης →
Αλάδωτα κολοκυθάκια γεμιστά
Υλικά (για 6 κολοκυθάκια): Για τη γέμιση: * 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα * 1 κρεμμύδι τριμμένο * 200 γραμ. μανιτάρια κονσέρβα (μαζί με το ζουμί τους) * 12 κουτ. ρύζι καρολίνα * 3 κουτ. κουκουνάρι * 3 κουτ. καρύδια τριμμένα … Συνέχεια ανάγνωσης→
Γλυκιά πίτα με ταχίνι
Υλικά 3 φλ αλεύρι φαρίνα 2 φλ ταχίνι 2 φλ ζάχαρη 1/2 φλ χυμό από φρέσκο πορτοκάλι 1/2 κ.γ σόδα 1 κ.σ κανέλα 1/2 φλ τεντούρα ή κονιάκ 1/2 φλ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 3 κ.σ από την αγαπημένη σας μαρμελάδα ( εγώ έβαλα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σάλτσα με μανιτάρια και μαυρομάτικα φασόλια
Υλικά μισό κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 8-12 φρέσκα μανιτάρια (και τα 3 υλικά ψιλοκομμένα) 150 γραμμάρια βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια 3 γεμάτες κουταλιές ντοματοπελτέ ρίγανη αλάτι πιπέρι (προαιρετικά) ελαιόλαδο (αν είναι κατάλυση ελαίου) 2 κουταλιές ψύχα ηλιόσπορου (προαιρετικά) Εκτέλεση … Συνέχεια ανάγνωσης →
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΛΑΔΩΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υλικά 3 είδη μανιταριών από 1/2 κουτί το καθένα 2 πιπεριες πράσινες 1 κουταλια της σούπας σκόνη λαχανικών μπαλσάμικο ξύδι 1/2 ποτήρι νερό αλάτι λίγο εως καθόλου πιπέρι Εκτέλεση Κόβουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Αναμιγνύουμε και τα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Τρίγωνα νηστίσιμα με φρουκτόζη και μέλι
Υλικά 2 φλιτζάνια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, φιστίκια, φουντούκια και καρύδια ψιλοκομμένα 60-70 γρ. φρουκτόζη 2 κουταλιές σούπας παξιμάδι τριμμένο 350 γραμ. φύλλο Για το σιρόπι 1 φλυτζάνι μέλι 80-90 γρ. φρουκτόζη, 1/2 φλιτζάνι νερό κανέλα. Εκτέλεση Βάζουμε στο κοπτήριο τα αμύγδαλα, … Συνέχεια ανάγνωσης →
ΣΑΜΑΛΙ ΑΛΑΔΩΤΟ με μαστίχα και φρουκτόζη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΜΑΛΙ (1 μικρό ταψί): 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού 1 γεμάτη κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ 1/2 ποτήρι σόδα (σουρωτή ή άλλο αεριούχο νερό) (ή 1/2 ποτήρι νερό + 1/4 κουταλιά γλυκού σόδα σκόνη) 42 γρ. φρουκτόζη …Συνέχεια ανάγνωσης →
Μπάρα δημητριακών αλάδωτη με ταχίνι
Συνταγή-φωτογραφία: Μαρία Τ. Κ. Υλικά 1 πακέτο μούσλι με βρώμη (1 kg) 1-2 κουταλιές σούπας μέλι 1-2 κουταλιές σούπας ταχίνι 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα 1 κουβερτούρα 200 gr. 1-2 κούπες νερό χλιαρό Εκτέλεση Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το μέλι … Συνέχεια ανάγνωσης →
Σαλάτα με καρότο και κολοκυθάκια
Υλικά 500 γραμ. καρότα 500 γραμ. κολοκυθάκια 200 γραμ αλμυρά φυστίκια 1 κουταλιά ψιλοκομμένο βασιλικό 5 κουταλιές τσίλι σως τον χυμό από ένα λεμόνι αλάτι προαιρετικά Εκτέλεση Τρίβουμε σε ένα χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και τα καρότα ωμά. Προσθέτουμε τα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Φασολάδα εύκολη-γρήγορη-υγιεινή
Υλικά Μισό κιλό φασόλια ξερά μέτρια Ένα μέτριο κρεμμύδι 1-2 μεγαλούτσικα καρότα Σέλινο 1 γεμάτη κουταλιά ντοματοπελτέ Αλάτι Λεμόνι Ελαιόλαδο (αν τη θέλετε λαδερή) Πάπρικα καυτερή (προαιρετικά) Εκτέλεση Βάζετε αποβραδίς τα φασόλια να μουσκέψουν σε κρύο νερό, που … Συνέχεια ανάγνωσης →
Καρυδόπιτα αλάδωτη
Υλικά για 18 κομμάτια 3/4 φλυτζανιού ταχίνι 1,1/2 φλυτζάνι ζάχαρη 2 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού 1/2 φλυτζάνι ξανθές σταφίδες 1/2 φλυτζάνι μαύρες σταφίδες 1,1/2 φλυτζάνι χοντροαλεσμένη καρυδόψυχα 1 φλυτζάνι τρούφα σοκολάτας 2 φλυτζάνια μαλακό αλεύρι 2 φλυτζάνια σκληρό αλεύρι το ξύσμα … Συνέχεια ανάγνωσης →
Αν θέλετε 10 νηστίσιμα φαγητά με Αγιορείτικη συνταγή, πατήστε εδώ: http://act-in-idios.blogspot.gr/2012/10/10_2565.html#.UUN9Eda7F2I